WWW.STRESS-TIPS.TOPLINK.BE


STRESS ONTSPANNINGSOEFENINGEN

Rust! is het enige hulpmiddel tegen stress. Maar hoe krijg je die rust vinden? Met ontspanningsoefeningen kan je rust vinden en zo de stress verminderen. Leer nee zeggen en zorg voor regelmaat door voldoende slaap, op tijd eten en tijd maken voor ontspanning.

STRESS NEKPIJN

Nekklachten zijn vaak het eerste signaal van stress. De spanning bij stess nestelt zich vaak in de nek en zorgt voor storende nekpijn. Een stress ontspanningsoefening bij nekpijn is de neklift. Leg je rechterhand in je nek en je linkerhand op je voorhoofd. Til je nek op en neem zo de druk weg van de nekspieren. Haal rustig adem door je buik. Hou dit twee tot drie minuten vol. Een nekmassage is natuurlijk ook heilzaam bij nekklachten.

STRESS LICHAAM

De stress haal je uit je lichaam door je spieren te spannen en ontspannen. Ga liggen en adem rustig in en uit door je buik. Ontspan je spieren en begin bij je voeten. Eerst span je de spieren van je voeten, hou dit twee tellen vol en laat dan weer los. Dan doe je hetzelfde met je kuiten. Dan je bovenbenen, billen, buik, rug, armen, nek en gezicht. Blijf dan een minuut in ontspannen houding liggen en herhaal deze oefening. Eén van de heerlijkste stress onstpanningsoefeningen.

ONTSPANNINGSOEFENINGEN

Stress ontspanningsoefeningen - 1

Span al de spieren in je lichaam aan. Dit zeven seconden lang. Laat los en ontspan de spieren. Je merkt een tintelend gevoel in je lichaam. Doe deze oefening een aantal maal na elkaar.

Stress ontspanningsoefeningen - 2

Met deze ontspanningsoefening maak je de nek los. Start met je hoofd licht voorover gebogen. Draai je hoofd vervolgens langzaam naar links. Draai je hoofd in een vloeiende beweging door naar boven, dan naar rechts en vervolgens weer naar de beginstand, licht voorover. Je hoofd heeft nu een cirkelbeweging gemaakt. Daarna in omgekeerde richting. Draai langzaam met je hoofd!

Stress ontspanningsoefeningen - 3

In deze stress ontspanningsoefening zwaai je de lichaamsdelen los. Begin met je linkerhand. Wapper deze gedurende zeven seconden goed los. Niet enkel de vingers en pols, maar ook de onderarm en bovenarm. Daarna doe je hetzelfde met je rechterarm. Zwaai hierna je linkerbeen los. Niet alleen je enkel en voet, maar ook je kuit en je dijbeen. Doe hetzelfde met je ander been. Daarna schud je je hoofd los. Doe hierbij je hoofd een beetje naar voren en laat je mond een beetje openstaan en ontspan je kaken. Het helpt als je geluid maakt als je je hoofd heen en weer beweegt. Wapper tenslotte al je lichaamsdelen tegelijkertijd los. Doe dit zeven seconden op je linkerbeen en zeven seconden op je rechterbeen. Let nadien op het gevoel in je lichaam.

Stress ontspanningsoefeningen - 4

Ga op je rug liggen voor deze oefening. Leg je armen naast je lijf en doe je benen los van elkaar. Probeer zo veel mogelijk te ontspannen. Ga met je aandacht je hele lichaam langs, van onder naar boven. Begin bij je tenen. Ga naar tien seconden naar je hielen, vervolgens naar je enkels, je kuiten, je knieën, etc. Veel mensen voelen dat de lichaamsdelen waar ze geweest zijn gaan tintelen of warm worden. Probeer je aandacht bij deze oefening te houden en ga door tot je kruin.

Stress ontspanningsoefeningen - 5

Stress en ademhaling gaan hand in hand. Bewust zijn van je ademhaling heeft een kalmerende werking. Het maakt je aandacht minder vernauwd doordat je contact maakt met iets wat er altijd is. Door de diepere uitademing laat je spanning en verbruikte lucht los, terwijl je je bij de inademing weer met verse lucht vult. Ga met je aandacht naar je ademhaling. Wees je bewust van het ritme van in- en uitademen. Merk dat je ademhaling door de aandacht vanzelf rustiger en dieper wordt. Adem nu diep uit en wacht dan even. Adem vervolgens weer rustig in. Herhaal dat een aantal keer.

Geniet van onderstaande ademhalingsoefening.

ONTSPANNEN BIJ STRESS

De tijd ontbreekt vaak om te ontspannen en stress stapelt zich op. Daarom zijn stress ontspanningsoefeningen zinvol. Deze oefeningen herstellen de balans van o.a. ons zenuwstelstel, waardoor je je direct vitaler, gelukkiger en creatiever voelt.

Veel stress ontspanningsoefeningen kun je ongemerkt in elke situatie doen. Tijdsgebrek en angst om los te laten maakt dat we vaak onvoldoende open staan voor deze oefeningen.

Aarden: Veel spanning ontstaat daar we teveel in ons hoofd belanden. Door met je voetzolen contact te met de grond, wordt je je bewust dat je meer bent dan gedachten alleen. Het werkt centrerend en maakt je krachtiger. Stel je voor dat al je spanning in je lichaam door je voetzolen heen naar de aarde stroomt. Voel hoe de aarde via je voetzolen je volledig steunt en voorziet van alle energie die je nodig hebt.

Horen, zien, voelen, ruiken, proeven: Bij spanning is vaak onze linkerhersenhelft overactief. We proberen op een rationele manier het overzicht te bewaren en uit te vinden wat we moeten doen. Door de rechterhersenhelft erbij te betrekken kom je direct meer in balans en kom je veel vrijer in de situatie te staan. Je rechterhersenhelft gebruikt meer de taal van je zintuigen, beelden, geluiden, enz. Richt je aandacht regelmatig op de sensaties die je ervaart. Welke kleuren zie je, welke klanken hoor je, wat ruik of proef je. Wat ervaar ik in mijn lichaam en hoe voelt het contact met mijn omgeving aan. Neem het gewoon waar zonder het verder te interpreteren.

Centrale meridiaan: Door je aandacht naar je centrale meridiaan te brengen, komt je hele energiesysteem meer in balans. Het is mijn favoriet omdat deze oefening zó eenvoudig is, maar niettemin erg krachtig. Houd met de duim van je ene hand het midden van de handpalm van je andere hand vast. Van de buitenkant af lijken je handen over elkaar heen te liggen. Wees je gewoon gewaar van de aanraking tussen duim en palm. Het kan zijn dat je tintelingen of kloppen voelt. Merk dat je lichaam zich steeds meer ontspant en dat je de aandrang voelt om een paar keer diep in en uit te ademen. Laat het gewoon gebeuren.

Ontspanningsoefeningen als je eventjes tijd hebt Oogbewegingen Je oogbewegingen hebben een directe relatie met wat er zich in je hersenen afspeelt. Door je ogen op een bepaalde manier te bewegen kun je de balans en communicatie tussen de beide hersenhelften beïnvloeden. Erg effectief! Beweeg je ogen langzaam van links naar rechts en weer terug. Doe dit een aantal keer totdat het steeds vloeiender gaat. Je houdt hierbij je hoofd stil. Of Maak met je ogen een langzame cirkelbeweging en vervolgens de andere kant op. Als je merkt dat je hapert of stukjes overslaat, blijf dan de tweede keer wat langer op dat punt hangen. Beweeg er eventueel een paar keer heen en terug overheen totdat je merkt dat het soepeler gaat. Sluit af met een derde volledige ronde links- en rechtsom.

Klank en beeld Dompel je even onder in de linkerhersenhelftwereld van met beelden en klanken. De twee sensaties samen maken het effect nog sterker. Grote kans dat je hierna weer een stuk geïnspireerder aan de slag kunt.

  © Digitown Webdesign  - 
gedichten - plooifiets kopen
tapas recepten - reisadvies
nieuwe spelling - uw webwinkel haaruitval slaaptips
wellness weekend
laptop kopen permanent ontharen