WWW.STRESS-TIPS.TOPLINK.BE


STRESS HOGE BLOEDDRUK

Wat is bloeddruk

Bij de systole trekt het hart samen en pompt bloed in onze slagaders. Hierdoor stijgt de druk in deze bloedvaten = systolische bloeddruk = bovendruk. Naargelang de leeftijd ligt die systolische bloeddruk tussen de 90 en 140 mm Hg. Bij de diastole ontspant het hart en trekt niet samen. Dan daalt de bloeddruk in deze bloedvaten = diastolische druk = onderdruk = basisdruk. Afhankelijk van de leeftijd ligt die diastolische bloeddruk tussen de 50 en 90 mm Hg.

Enkele gevens over bloeddruk:

  • Met verouderen stijgt de bloeddruk, zowel de onderdruk als de bovendruk.
  • Normale bloeddruk volwassenen: minder dan 135/85 mm Hg.
  • Bloeddruk bij kinderen: zeker onder de 120/80
  • Meer dan 160/95 mm Hg: hypertensie = hoge bloeddruk
  • Minder dan 90/60 mm Hg: hypotensie = lage bloeddruk
  • Bloeddrukschommelingen. Onze bloeddruk is geen vaste waarde maar verandert steeds afhankelijk van onze activiteit, stress, witte jassen effect, slapen (- 20%) of wakker zijn…..

Een volwassen mens heeft ongeveer 5 liter bloed. De druk wordt op peil gehouden door een combinatie van de kracht van de hart pomp en de vernauwing of verwijding van de bloedvaten. Als het vat groter wordt zonder dat de inhoud vermeerdert, dan daalt de bloeddruk. Warmte doet de bloedvaten openzetten en kan dus bloeddrukdaling veroorzaken.

Als de inhoud vermindert bvb bij bloedverlies, dan daalt ook de bloeddruk. Als de pomp minder druk kan leveren, daalt ook de bloeddruk zoals na hartinfarct.

Gelukkig past ons lichaam zich snel aan. Als we rechtstaan en het bloed naar onze benen zakt gaan onmiddellijk de bloedvaten in onze benen en buik zich vernauwen en ons hart gaat sneller pompen zodat de druk weer stijgt.

Stress en hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk heeft een lichamelijke oorzaak, maar daar kan een psychische oorzaak aan ten grondslag liggen. Chronische stress of vaak boos zijn kunnen bloeddrukverhogend werken. Bij stress denkt men vaak aan een hoge werkdruk, maar stress kan ook veroorzaakt worden door angsten, de neiging alles te willen controleren, het niet kunnen waarmaken van verwachtingen, situaties niet in de hand hebben of gewoon de jachtigheid van het dagelijks bestaan.

Duidelijk is dat bij stress de spiegels van hormonen als adrenaline, noradrenaline en cortisol permanent hoog kunnen zijn. Het sympatische zenuwstelsel kan overspannen zijn door stress. Je hormoonhuishouding en je zenuwstelsel hebben direct invloed op het functioneren van organen, de samenstelling van je bloed en ook je bloeddruk.

Stress kan de bloeddruk verhogen, maar vaak is de bloeddrukverhoging tijdelijk tijdens de stress. Psychosociale stress kan wel tot blijvende bloeddrukverhoging aanleiding geven. Of u enkel in stresssituaties of ook daarbuiten hoge bloeddruk heeft kan vaak goed nagegaan worden met behulp van 24-uurs bloeddrukmeting.

Hoge bloeddruk verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, vooral beroerte en hartinfarct, vaat- en nierlijden. Het is bewezen dat verlaging van de bloeddruk dit risico doet dalen.

Volgens bepaalde onderzoeken is er geen duidelijk verband tussen stress en hoge bloeddruk. De afgelopen dertig jaren zijn de bloeddruk in de bevolking gedaald, maar is het stressniveau significant gestegen.

Stress, bloeddruk en immuunsysteem

Het effect van chronische stress op hart- en vaatziekten lijkt een bijwerking van het immuunsysteem. Chronische stress heeft schadelijke effecten voor het immuunsysteem en de bloeddruk. Tijdens een onderzoek werden muizen blootgesteld aan twee uur stress per dag. De diertjes werden in een te kleine ruime geplaatst en in een kooi waar andere muizen hun geur al hadden achtergelaten. De blootstelling aan stress verhoogde de bloeddruk.

Bij genetische gemanipuleerde muizen zonder T-cellen raakte de bloeddruk niet verhoogd als gevolg van stress. T-cellen spelen een rol bij een hogere bloeddruk door een teveel aan zout in de voeding of door het hormoon angiotensine, dat een rol speelt bij het reguleren van de bloeddruk.

Walnoten, stress en hoge bloeddruk

Eet een walnoot! Walnoten en walnootolie helpen tegen stress en een hoge bloeddruk. In walnoten zitten onmisbare omega-3 vetzuren, die het cholestrolgehalte helpen verlagen. Proefpersonen die een dieet met walnoten aten, reageerden beter op stressvolle situaties. De bloeddruk van de walnootetende deelnemers was lager dan de bloeddruk van de anderen.

Behandelen hoge bloeddruk

Naast het verminderen van stress zijn er nog factoren die belangrijk zijn bij verminderen hoge bloeddruk:

  • Geregeld matig intensief bewegen, liefst 6 keer per week minimaal een half uurn is één van de beste manieren om stress en hoge bloeddruk te bestrijden. Met dagelijks wandelen en fietsen bereik je al een verlaging van 5 mm kwikdruk.
  • Elke nacht een uurtje te kort slapen leidt tot verhoogde bloeddruk. Genoeg daglicht overdag, vooral in de ochtend, en op tijd naar bed gaan vergroten de kwaliteit van je nachtrust.
  • Als je kampt met overgewicht heb je waarschijnlijk een hoge bloeddruk. Afvallen heeft een bloeddrukverlagend effect.
  • Stoppen met roken is het beste middel tegen hoge bloeddruk.
  • Woede kan leiden tot irrationeel gedrag, depressie en een slechter functionerend lichaam, waardoor je nog meer met woede zal reageren op je omgeving. Een van de aangeraden technieken is "tegengesteld reageren". Hierbij wordt je niet meteen boos, maar probeer je de betrekkelijkheid van de situatie in te zien.
  © Digitown Webdesign  - 
gedichten - plooifiets kopen
tapas recepten - reisadvies
nieuwe spelling - uw webwinkel haaruitval slaaptips
wellness weekend
laptop kopen permanent ontharen